CIÈNCIES SOCIALS : Rutes Romàniques


-Introducció a l’art romànic
Entre el segle XI i la meitat del segle XII en els regnes feudals de l’occident europeu va anar formant-se un estil artístic comú a tots ells: l’estil romànic. Per primera vegada des de la caiguda de l’Imperi Romà, el territori europeu va quedar unificat per un mateix estil artístic.
La major estabilitat política d’aquest període, els inicis de l’expansió econòmica i l’increment dels contactes entre els regnes cristians (gràcies al pelegrinatge i el desenvolupament del comerç) van afavorir aquesta unitat d’estil, tot i que en cada territori va tenir característiques particulars.
L’art del romànic va ser predominantment rural. L’Església era el principal client dels artesans, als quals encarregava la construcció i decoració de petites esglésies en les nombroses viles i pobles de l’època. D’aquesta manera, la religiositat és la característica més important del romànic.

-Proposta de recorregut
Aquest recorregut està pensat per 2 dies (1 nit). En aquest podràs visitar edificis de l’art romànic a prop de la Vall d’Aran. Hem afegit serveis que et poden ser útils (com per exemple lavabos) i també hem ofert alguns restaurant en els que podreu esmorzar, dinar, sopar... També podreu buscar vosaltres la opció que més us convingui segons els vostres gustos.

Aquest recorregut s’inicia en la teva estança de la Vall d’Aran. El primer edifici de l’art romànic serà a la plaça d’Espanha on trobarem la Parròquia de Sant Miquèu.
Aquí esmorzarem en un restaurant que està a 1 minut caminant anomenat Chapeau
Direcció exacte per buscar en el navegador: Av. Pas d'Arro, 8 [25530 Viella]

Parròquia de Sant Miquèu

Sant Miquèu de Vielha està situada al centre de la capital de l’Aran. Aquesta església és un exemple de la transició arquitectònica del romànic al gòtic, es va acabar al segle XIII, tot i que té afegits posteriors com la cúpula o les dues últimes capelles. Al segle XVI s’aixeca la impressionant torre del campanar amb cinc arquivoltes. En l’interior un retaule gòtic, atribuït al mestre de Vielha i el Crist de Mijaran, formava part d’un conjunt escultòric que es va fer al taller d’Erill la Vall, aquest crist, és una de les peces més paradigmàtiques de l’escultura romànica del segle XII.


La ruta segueix en direcció a Escunhau. Tenim 6 minuts de viatge en cotxe des de Vielha fins a l’església de Escunhau, anomenada Sant Péird’Escunhau.

Direcció exacte per buscar en el navegador: Camin Bosc d'Arto Costa, 30 [25539 Escuñau]

Església de Sant Péir d’Escunhau



   És una església del'estil romànic-gòtic dels segles XI-XVII.
   Els seus atractius més importants es troben principalment en els testimonis arquitectònics i escultòrics que perduren del seu passat romànic, com l'estructura de la nau, la portada i la pica baptismal. De l'estructura romànica de la nau només es conserva l'aparell de maçoneria i la volta de mig punt.


La ruta segueix fins a Arties, després de 7 minuts des de l’anterior església. La d’Arties es diu Santa Maria d’Arties.Aquí farem la parada per dinar al restaurant Casa Estan Pa .
Direcció exacte per buscar en el navegador: Plaça Sapujo, 1 [25599 Arties]







Santa Maria d’Arties



L’església de Santa Maria d’Arties, declarada Monument Nacional, en el seu interior podem contemplar interessants pintures murals gòtiques i renaixentistes, també s’ha de ressaltar el retaule de l’altar major, obra mestre de la pintura gòtica, amb pintures que representen diferents escenes amb la Verge Maria.


Continuarem fins a Unha on dormirem i soparem. Des d’Arties fins a Unha hi ha 8 minuts de cotxe. Aquí veurem l’església de Santa Eulàlia. Aquí berenarem a la Casa Perez que està a un minut de l’església
Direcció exacte per buscar en el navegador: Carrer Santa Eulalia Ag Unha, 14 [25598 Unha]





Església de Santa Eulàlia


Conserva en el seu interior, a la semiesfera de l’absis central, pintures romàniques que mostren el que devia haver estat el Pantocràtor, del qual es conserva la cara. També es poden veure pintures del segle XVI, en les que es desenvolupen episodis bíblics. També són força interessants les dues piques baptismals. La torre del campanar de Sta. Eulàlia es va afegir al segle XVIII.


La visita acaba a Salardú i la seva església anomenada Sant Andreu de Salardú. Haurem fet un viatge de 4 minuts per arribar-hi. Aquí soparem, dormirem i esmorzarem a l’Hotel Colomers que està a 4 minuts caminant de l’església.
Direcció exacte per buscar en el navegador: Église Sant Andrèu de Salardú [25598 Salardú]





Sant Andreu de Salardú



La seva arquitectura és pròpia del romànic tardà, del segle XIII, en l’interior ens sorprendrà una elegant estructura arquitectònica gòtica i les pintures murals, del segle XVII on es representen diverses personalitats i exemplificacions bíbliques. A l’absis central es troba la talla del Crist de Salardú, datat al segle XII, és una obra del taller d’Erill la Vall.


Al dia següent la ruta continua cap al Cap d’Aran. Tenim 3 minuts de cotxe des de l’hotel.
Direcció exacte per buscar en el navegador: Cami Casans,dels;Ag. Tredos, 5, [25598 Tredós]



Santa Maria de Cap d’Aran



Les primeres referències escrites del temple són del 1198, Es va edificar sobre una cripta, lloc on es va produir un martiri al s. IV i on es va trobar la imatge de la Mare de Déu de Cap d'Aran del s. VIII, Desapareguda durant la guerra civil.
Té planta basilical de tres naus acabades en tres absis semicirculars, que respon al cànon de l'arquitectura romànica.
L'església té dues característiques que la diferencia de la resta de les del Val D'Aran, té una cripta a la part inferior de l'altar, que consta de dos espais, un rectangular i un altre semicircular, separats per un arc de mig punt adovellat. La torre campanar es troba apartada respecte el cos de l'edifici.
Per últim cal remarcar que l’església de Cap d’Aran disposava d’unes pintures murals romàniques que s’atribueixen al cercle del Mestre de Pedret, del tombant dels segles XI i XII; aquestes pintures foren arrencades i portades fora d’Aran; i, actualment, la part més important del conjunt es pot veure al museu The Cloisters de Nova York.



La penúltima església es troba a Santa Maria d’Àneu on dinarem. Aquí veurem l’església de Santa Maria d’Àneu. Arribarem aquí després de 46 minuts de cotxe.
Anirem a dinar al càmping ressort d’aigües tortes que està a 5 minuts de cotxe.
Direcció exacte per buscar en el navegador:UnnamedRoad, Esterri d'Àneu,, [25588 Lleida]



Santa Maria d’Àneu



Està molt mal documentat i amb les informacions disperses, poc clares o contradictòries. Probablement no sigues un monestir, només el centre religiós del poble. Per una altra part es un monument aïllat, sense una població propera i sense funcions parroquials. Durant els segles XV i XVI es va transformar radicalment l'església convertint les tres naus en una sola amb una coberta sostinguda amb arcs de diafragma. En aquestes obres es va conservar l'absis i la seva decoració mural, que després es va traslladar al Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona. Aquesta modificació demostra que en aquella època la casa gaudia de prosperitat i disposava de suficients mitjans econòmics per dur endavant l'obra.


Per acabar la ruta romànica anirem durant 38 minuts de cotxe fins a Ribera de Cardós, on veurem la seva parròquia. Aquí berenarem al Bar l’Escalai marxarem cap a casa.
Direcció exacte per buscar en el navegador:Camí Comunidor, 14, [25570 Ribera de Cardós, Lleida]




La parròquia de Santa María de Cardós



La parròquia de Santa Maria de Ribera figura ja en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, datada l'any 839. Es conserva l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Ribera, amb data de 1145, que va tenir per sufragànies les de Santa Coloma de Surri i Sant Martí de Cassibrós.
L'església és originalment romànica, però va ser modificada i ampliada durant el segle XVIII. La façana conserva la part central antiga, amb la portada dotada d'arquivolta i fris trencat, per sobre de tres arcades també trencades; a la part superior es disposa un fris recte escacat, ia la part central hi ha una gran rosassa. L'absis, modificat, està pintat de blanc i es conserva l'absidiola del lateral nord decorada amb arcades sobre mènsules. Destaca la magnífica torre del campanar, de planta quadrada i tres pisos, que recorda els de la vall de Boí, amb els pisos separats per una línia d'arcuacions i fris trencat, finestres geminades al nivell superior i un fris encreuat a la part més elevada; la coberta de la torre és piramidal.


Aquesta ruta està pensada per fer visites des de 30 minuts fins a una hora per església. Es pot fer en calma i si vols pots explorar una mica els voltants ja que tens temps de sobra.

Totes les esglésies estan obertes durant tot el dia i no es paga entrada.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LLENGUA ANGLESA: Eating habits

EDUCACIÓ FÍSICA: Entrenament a casa en temps de Covid-19

TECNOLOGIA: Les impressores 3D