SOCIALS: Anàlisi geogràfica de la covid-19

El projecte d'escola d'enguany està dedicat a a covid-19, que tan dramàticament ha acabat amb la vida de milions de persones arreu del món i ha alterat les nostres relacions humanes en el darrer any. Amb la finalitat de que els i les alumnes trobin les causes que poden haver originat aquesta malaltia i esbrinin quins altres factors han pogut amplificar els seus mals sobre la població, es farà una petita recerca pautada. Aquesta investigació posarà de relleu com determinats models econòmics, i la conseqüent actuació de l'ésser humà sobre el medi natural, poden tenir efectes nocius imprevisibles sobre el futur de la humanitat.

Abans de començar aquesta investigació, però, hem de tenir clars alguns conceptes previs:

Ecosistema: Un ecosistema és un sistema natural que està format per un conjunt d'organismes vius (biocenosi) i el medi físic on es relacionen (biòtop). Té en compte les complexes interaccions entre els organismes (plantes, animals, bacteris, algues, fongs i d'altres) que formen la comunitat i els fluxos d'energia i materials que el travessen. 

Canvi Climàtic: És el canvi del clima produït per l'activitat humana, que altera la composició de l'atmosfera mundial i que se suma a la variabilitat natural del clima observada durant períodes comparables, causant inundacions de terrenys costaners, tempestes més intenses, l'extinció d'incomptables especies de plantes i animals, fracassos en cultius en àrees vulnerables, i l'augment de sequeres, entre altres. Tot això a causa de l'increment de temperatures.

Neoliberalisme: És una teoria politicoeconòmica que reprèn la doctrina del liberalisme clàssic i la replanteja dintre de l'esquema capitalista actual sota principis mes radicals. Es concreta en tractar el món com un únic mercat, en la competència a nivell mundial, en la recerca de màxims beneficis i la disminució de la despesa social per part dels governs, així com en la desregulació  dels mercats. 

Globalització: És un procés històric d'integració mundial en els àmbits econòmic, polític, tecnològic, social i cultural, que ha convertit el món en un lloc cada vegada mes interconnectat. En aquet sentit, es diu que aquest procés ha fet del món una ciutat global. La dissolució progressiva de les fronteres econòmiques i comunicacionals ha generat una nova expansió capitalista.

Crisi econòmica del 2008: Va començar a l'any 2008 i va tenir el seu origen en els Estats Units. Entre els principals factors que s'atribueixen com a causes de la crisi econòmica, es troben els errors en la regulació econòmica, la sobrevaloració dels productes immobiliaris, la crisi alimentaria mundial, la pujada de preu del petroli per la invasió de l'Iraq per part dels Estats Units i l'amenaça d'una recessió en tot el món, així com la crisi acreditaria-hipotecaria i de confiança en els mercats.

Estat: És el conjunt d'institucions que organitza la vida de les persones de un mateix territori a través de les lleis, l'ordre interior, l'administració dels serveis públics, la política exterior i econòmica, així com el cobrament d'impostos. L'estat democràtic és aquell on hi ha una constitució votada pel poble, existeix la divisió de poders, la ciutadania té mitjans per participar en la política, es respecten molts drets i llibertats, i s'aplica la igualtat davant la llei i d'oportunitats.

Una vegada hem tingut clars els anteriors conceptes, hem consultat diferents articles que apareixen citats a l'apartat de bibliografia, i hem arribat a la conclusió que el neoliberalisme pot estar darrere de l'aparició de la covid-19 mitjançant la destrucció d'ecosistemes, causada per la  maximització de beneficis econòmics, un fet que ha posat en contacte a l'esser humà amb nous virus. Així mateix, la manca d'inversió publica en sanitat, que obeeix al propòsit de reduir l'endeutament de l'estat, esta fent molt difícil la superació de la pandèmia.

Nosaltres hem buscat un cinquè article on també s'explica que les polítiques neoliberals i de privatitzacions, que limiten el paper de l'estat, ha derivat en conseqüències desastroses per enfrontar la malaltia. 

https://www.eltrimestreeconomico.com.mx/index.php/te/article/view/1183

Finalment hem fet una llista de cinc propostes per acabar amb la pandèmia de la Covid-19 i evitar que arribin nous virus com aquet en el futur:

1-Test de Covid segurs.

2-Un mes de quarantena cada dos mesos.

3-No es pot viatjar, només en el teu aniversari i Nadal.

4-Per no tenir nous virus, cal una higiene molt bona.

5-Portar mascareta sempre.


Bibliografia

Fernández Novo, I., "El cambio climático no tiene relación con este coronavirus, pero traerá nuevos virus y mas virulentos", Nius Diario (07/03/2020).

Navarro,  V., "Las consecuencias del neoliberalismo en la pandemia actual", Público (17/03/2020).

Pérez, B., "La sanitat pública d'Espanya, al límit després d'anys de retallades", El Periódico (20/03/2020).

Tema, A., "La destrucción de los ecosistemas, el primer paso hacia las pandemias", Público (18/03/2020/.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDUCACIÓ FÍSICA: Entrenament a casa en temps de Covid-19

TECNOLOGIA: Les impressores 3D

MATEMÀTIQUES: Els castellers