CIÈNCIES: Procés d'infecció i vacunes

 Per tal d'integrar l'actualitat (Covid-19) al nostre Crèdit de Síntesi, les activitats dins l'àrea de ciències estan encaminades a cercar informació sobre el coronavirus causant de la Covid-19, el seu procés d'infecció i les vacunes presents i futures contra aquesta malaltia. 

Com és el coronavirus? Quina estructura té? Comparem-ho amb altres virus.

Els virus són agents infecciosos molt petits, microscòpics, acel·lulars i inerts. Els virus són molt diversos. Arriben en diferents formes i estructures, tenen diferents tipus de genomes i infecten diferents hostes.

Covid-19

Els virus solen mesurar de 20 a 300 nm de diàmetre, aquests es componen d'un genoma que conté l'àcid nucleic que s'utilitza per formar l'ADN o l'ARN que es troben envoltats per una coberta proteínica i per una altre membrana construïda per lípids.

Els Orthocoronavirinae, comunament coneguts com a coronavirus, són grups de virus esfèrics que mesuren entre 100 i160 nm de diàmetre. Aquets virus poden causar malalties en animals i persones, causen malalties respiratòries des de un refredat comú fins a la síndrome respiratòria aguda (SARS) i síndrome respiratòria d'Orient Mig (MERS)

La Covid-19 és una malaltia contagiosa causada pel coronavirus o SARS-Cov-2 que provoca infeccions respiratòries majoritàriament lleus, però també ha causat molt morts.

La transmissió del virus és a través d'aerosols i superfícies infectades.

Hepatitis C

L'hepatitis C pertany a la família dels Heacivirus del gènere Flaviviridae. És un virus que mesura entre 55 i 65 nm de diàmetre.

És una inflamació de fetge que ocorre quan els texits del cos es lesionen o s'infecten i és causada pel virus del mateix nom (VHC)

El virus pot causar hepatitis aguda o crònica, la gravetat varia entre una malaltia lleu que dura algunes setmanes i una malaltia greu que dura de per vida.

Aquest virus es transmet quan la sang o els fluids de la sang de la persona infectada ingressen en el cos de la persona no infectada i el virus arriba al seu organisme.

La grip

La Grip és un ARN virus de la família dels Orthomyxoviridae i del gènere Influenzavirus que mesura entre 100 i 130 nm de diàmetre.

Aquest virus es propaga principalment per gotetes escampades quan una persona infectada tus, estornuda o parla.

VIH

El VIH de la família dels retrovirus .El virus de la Immunodeficiència humana és un lentivirus d'uns 100 a 130 nm de grandària.

Aquest virus causa la malaltia de la SIDA

El VIH es contagia a través de la sang infectada, semen infectat o fluids vaginals infectats.

Com que els símptomes poden ser molt lleus al principi, la gent que ha contret el VIH pot no saber que està infectada.

Murals realitzats per la classe de 3r d'ESO:


















Procés d’infecció del coronavirus a una cèl·lula humana. Qui té més risc?

Com tot coronavirus, el SARS-Cov2 està format per un nucli d'ARN (àcid ribonucleic, el material genètic d´alguns virus) i una membrana lipídica glicoproteica de la qual sobresurten diverses proteïnes amb diferents funcions. La proteïna S permet el virus penetrar en les cèl·lules, la proteïna E és clau per infectar altres cèl·lules i la proteïna N els permet camuflar el material genètic.

El SARS-Cov2 penetra en el nostre organisme generalment a través de les gotetes en suspensió que aspirem pel nas o la boca. Un cop arriba a l’hoste, entra en les seves cèl·lules a través d'una proteïna anomenada ACE2, que li serveix de “clau” pel pany cel·lular.

Un cop dins de la cèl·lula, el virus comença a replicar el seu material genètic gràcies a la maquinària cel·lular humana, que, un cop infectada, es posa a el servei complet del patogen. El virus diposita el seu ARN en el citoplasma de la cèl·lula, i allí pren contacte amb els ribosomes, els centres cel·lulars de traducció del material genètic i en els quals es sintetitzen les proteïnes. De manera normal en els ribosomes es llegeix l'ARN i es transforma en una seqüència d'aminoàcids que acaben formant les proteïnes. Heus aquí on es produeix la “confusió”. La cèl·lula humana interpreta l'ARN viral com a propi, i segueix les instruccions per replicar l'ARN viral com si fos propi.

Quan el material genètic víric ja s'ha multiplicat, la cèl·lula humana també produeix les proteïnes que formen l'estructura vírica, fins a completar la formació dels nous virus.

Un cop estan a punt, destrueixen la cèl·lula i surten a l'exterior per infectar noves cèl·lules. Cada coronavirus és capaç de crear fins a 100.000 rèpliques, que es van multiplicant exponencialment segons avancen pel cos humà fins a causar estralls en l'organisme de l'hoste.

La Covid-19 infecta les cèl·lules humanes de qualsevol persona, no tothom passarà la Covid-19 amb la mateixa gravetat. Això depèn de l’estat de salut que té l’individu, una persona que fa esport cada dia, és possible que la Covid-19 li afecti més que una que no en fa. També depèn de l’edat, a partir dels 65 anys les persones tenen més probabilitats que la Covid-19 els afecti molt més que a un adolescent, ja que no tenen un bon sistema immunològic, cosa que els nens de menys de 2 anys tampoc, ja que no tenen el sistema immunològic desenvolupat del tot.

Influeix en el sexe?

Encara que les dades desglossades per sexe per COVID-19 mostren un nombre igual de casos entre homes i dones fins ara, sembla haver diferències de sexe en la mortalitat i vulnerabilitat de la malaltia. "L'evidència emergent suggereix que moren més homes que dones, possiblement a causa d'immunologia basada en el sexe".

Afecta més greument a la gent amb patologies prèvies?

El risc de tenir símptomes perillosos de la COVID-19 pot augmentar en les persones grans i també a les persones de qualsevol edat que tenen altres problemes de salut greus, com afeccions cardíaques o pulmonars, un sistema immunitari debilitat, obesitat o diabetis.

El Covid-19 està influenciat pel grup sanguini?

La companyia nord-americana "23andMe" ha comprovat que estadísticament les persones amb el tipus de sang 0 s'encomanen entre un 9% i un 18% menys. Aquesta empresa, dedicada als tests genètics, ha elaborat un macroestudi amb més de 750.000 participants.

L'estudi estableix que aquesta suposada protecció no varia ja sigui el subtipus 0 positiu o negatiu.

D'altra banda, dos estudis avalats per la Societat Americana d'Hematologia, que han estat publicats al portal Blood Advances, afirman que una persona amb tipus sanguini 0 que s'encomani, pot tenir menor probabilitat de desenvolupar un pronòstic greu, incloent complicacions d'òrgans.

Hi ha un altre estudi que va constatar que tenir sang tipus A augmentava el risc d'insuficiència respiratòria en la Covid-19. En concret, un 50% més, mentre que els del grup 0 tenen un 35% menys de risc.

Mural realitzat per la classe de 3r d'ESO:









Què és una vacuna? I quin procés ha de seguir per a ser aprovada?

Una vacuna és la preparació feta per generar immunitat contra una enfermetat, mitjançant la producció d’anticossos. El procès de desenvolupament és el següent:

Etapa d’exploració

És l’investigació bàsica en el laboratori que acostuma durar entre 2 i 4 anys. Els científics identifiquen antígens que podrien ajudar a prevenir la malaltia.

Etapa preclínica

Els estudis preclínics utilitzen teixits o cultius de cèl.lules i fan proves en animals per avaluar la seguretat de la vacuna. Els resultats ajuden els investigadors a saber com podria afectar en els humans.

Sol·licitud pel IND

Un patrocinador, com per exemple una companyia privada, envia una sol.licitud per investigar un medicament nou. Un cop aprovada la sol·licitud IND (és a dir, l’etapa d’investigació de nous medicaments) la vacuna es sotmet a 3 fases.

Fase 1

Avaluar la vacuna en un petit grup d’humans sans entre 20 i 80 anys. La finalitat és avaluar la seguretat de la vacuna, i determinar el tipus i resposta inmunològica.

Fase 2

Provar la vacuna en un grup de centenars de persones que poden estar en risc de contraure la malaltia. La finalitat és avaluar la seguretat, capacitat immunogènica, dosis i mètode d’aplicació.

Fase 3

Les vacunes que hagin tingut èxit, es proven en milers de desenes de persones, per últim la mostra ja està llesta i es pot comercialitzar.

Generalment aquest és el procés per aprovar una vacuna comú. Però com ha estat possible un desenvolupament tant ràpid d’aquestes vacunes contra la Covid-19?

En aquest cas de la Covid-19 ha estat una vacuna ràpida, però no perquè s’hagin saltat fases a la fabricació i això generi sospites de la vacuna. La raó és que el coronavirus no és un virus nou. Per exemple, ja coneixem el SARS des de fa anys. Els coronavirus humans es coneixen des de 1960, és a dir, ja hi havia un coneixement previ d’aquest virus, això va fer que la part preclínica de l’investigació, fos més curta. També el procés d’aquesta vacuna ha estat molt ràpid perquè al laboratori han anat solapant les 3 fases de la fabricació: quan iniciaven la fase 1, ja començaven la fase 2, arriscant-se a que els resultats no fossin exitosos. Però aquest mètode va fer guanyar molt de temps.

Murals realitzats per la classe de 3r d'ESO:














Vacunes actuals contra la Covid-19 i la seva comparació:

Les vacunes aprovades per l’OMS (organització mundial de la salut) són:

Pfizer:

La vacuna Pfizer ha estat creada per la farmacèutica estadounidense Pfizer i per la farmacèutica alemana BioNTech. Aquesta vacuna es basa en agafar l’ARN missatger del virus, modificar-lo i injectar-lo perquè el nostre organisme el detecti i pugui generar anticossos. En aquesta vacuna es necessiten dues dosis per a la seva efectivitat completa, la segona dosis s’ha d’aplicar de 21 a 28 dies després de la primera. Segons les dades rebudes dels laboratoris d’aquesta vacuna té una eficàcia del 95%.

Els efectes secundaris d’aquesta vacuna poden ser: mal de cap, dolors articulars, dolor muscular, mal a la zona on ha estat injectada, cansanci, calfreds i febre. És més possible l´aparició d’aquests efectes secundaris amb la segona dosis, pot haver algun altre efecte secundari però no tan comú.

L’OMS no recomana aquesta vacuna a dones embarassades i a nens menors de 16 anys ja que la vacuna no ha estat provada amb aquesta edat.

Astrazeneca:

La vacuna Astrazeneca ha estat creada per la universitat d’Oxford. Aquesta vacuna és del tipus de vector viral no replicant, això vol dir que conté una versió modificada del virus, per donar instruccions importants a les nostres cèl·lules. El benefici de les vacunes de vectors virals, és com el de totes les vacunes, és que les persones que es vacunen tinguin protecció sense córrer el risc de patir conseqüències greus en el cas d'infectar-se. En aquesta vacuna necessita dues dosis amb un interval de 8 a 12 setmanes entre elles. Segons les dades rebudes d´Oxford té una eficàcia del 63%.

Els efectes secundaris més comuns són: dolor a la zona de la injecciò, mal de cap, cansanci, dolor muscular i articular, febre, calfreds i nàusees.

La vacuna es recomana a persones exposades majors de 18 anys.

Janssen:

Ha estat creada per la Farmacèutica Janssen d'origen Belga. Es basa en un "adenovirus"modificat, que transporta informació genètica de la"glicoproteïna S" que utilitza el coronavirus per a infectar les cèl·lules humanes. Només necessita l'administració d'una dosi. Les proves clíniques han confirmat que la vacuna de Janssen dona una protecció del 67% davant la Covid-19 dues setmanes després d'haver-se injectat.

Els efectes secundaris són: dolor a la zona de la injecció, cansanci, quelcom de febre.

Aquesta vacuna es pot posar a tots els majors de 18 anys.

Sinopharm:

Aquesta vacuna és d'origen Xinès. Utilitza la tecnologia de virus inactivat, està composta per antigens del virus SARS-CoV2 inactivat, després de la seva administració dona una resposta immune humoral que estimula la producció d'anticossos neutralizants contra la infecció causada pel SARS-CoV2. Necessita l'administració de dues dosis, amb un interval mínim entre cada dosis de 21 a 28 dies. Té una eficàcia del 86%.

Els efectes secundaris són: dolor a la zona de la injecció, tos, febre, fatiga.

Es pot aplicar en majors de 18 anys i fins als 59 anys.

Sinovac

La vacuna Sinovac va ser creada a Xina per l’empresa Sinovac biotech. La vacuna es basa en virus inactivat. Es requereixen 2 dosis de 5,5 ml amb un interval de 14-28 dies. Té una eficàcia d´entre el 50.4% i 65.3%.

Els efectes secundaris són: dolor a la zona de la injecció, mal de cap, dolor muscular, nàusees, diarrea i calfreds.

Està recomanada a persones majors de 18 anys, dones embarassades, persones amb antecedents a al·lèrgia als components de la vacuna, persones immunodeprimides i per persones amb VIH.

Moderna

La vacuna moderna va ser creada per la farmacèutica estadounidenca Moderna. Es basen en la tecnologia de l’ARN missatger, un petit fragment de codi genètic, que permet al nostre cos crear anticossos contra el nou coronavirus. Es requereixen dues dosis amb un interval d’entre 21-28 dies. Té una eficàcia del 92%.

Els efectes secundaris són: febre, mal de cap, dolor muscular i vòmits

La vacuna Moderna es recomana per a persones de 18 anys d’edat o més.

Murals realitzats per la classe de 3r d'ESO:




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDUCACIÓ FÍSICA: Entrenament a casa en temps de Covid-19

TECNOLOGIA: Les impressores 3D

MATEMÀTIQUES: Els castellers