TECNOLOGIA:La tecnologia i els materials en la joieria



La tecnologia i els materials en la joieria



               

Resultado de imagen de repujat joies
repujat
                                          
     - Quines tècniques s'han utilitzat en el passat?

En la prehistòria, com no tenien tecnologia, utilitzaven materials senzills com pedres, ossos, fusta, etc. Hi havia diferents tècniques de fabricació. Una d'elles  era el cisellat, per l'obtenció de làmines primes de material. Altres eren els aliatges voluntaris i el buidatge a la cera perduda. Per fer tècniques decoratives es podien esmentar la filigrana, que consistia en fer fils, i el repujat, en el qual s'emprava el cisell i l'estampat.
 En època grega tenim proves de que van deixar d'utilitzar materials bàsics i  de que els joiers van descobrir la manera de manejar i transformar els metalls, emprant la forja i la fusió dels metalls. Una cosa interessant de les joies gregues és que aquestes tenien imatges de fulles o gla, així com d'animals i representacions humanes.
           





- Quin tipus d'eines i/o màquines s'utilitzen actualment?

Les eines més utilitzades actualment són: les fileres que contenen uns orificis per on s'introdueixen les làmines de fil d'or o plata per realitzar l'estirament, el bufador, que s'utilitza per fondre els metalls, i el bufador per soldar. També es fan servir  tisores per tallar el metall, tenasses per subjectar i donar forma les peces,  pinces per soldar i armar les joies. Així mateix, s'empra el  motlle, que serveix per donar forma segura i fàcil, la balança, que serveix per pesar els materials i les joies, i  l'enclusa, que serveix per fer l'encunyació de les peces.
 Finalment, també s'utilitzen  màquines làser per la part tecnològica.
                                                  


Resultado de imagen de motlle
motlle




                                                                                      
Resultado de imagen de enclusa
enclusa   


- Quin paper hi juga ara la informàtica?

 Avui dia, la tecnologia ha permès que els joiers tinguin software per poder fer la fabricació dels productes, el control de les caixes o inclús per vendre o comprar or. L'avenç tecnològic també permet que es puguin fer impressions 3D i màquines de control numèric que permeten imprimir sense límit. Hi ha un sistema informàtic, el Mlab,  exposat en un joieria a Las Vegas, que dispara un làser sobre una placa de pols metàl.lica durant 24h. Es capaç de crear una selecció d'anells d'or en una modalitat d'impressió  en 3D coneguda com fabricació additiva. En les pàgines d'internet els compradors poden  fer les seves propies joies impreses tridimensionalment en materials.

Resultado de imagen de impresora 3d joies
joies fetes amb impressora 3D



- Quins materials es fan servir i d'on s'obtenen?

Es fan servir gemmes i pedres precioses, com perles, corall, or, plata i platí, que són els més importants i es poden obtenir a les mines subterrànies o d'altres pedres, com de la geoda. L'or  utilitzat és de 10k a 22k, mentre que la quantitat de platí és inferior. La plata emprada en joieria és sovint plata de llei; es pot obtenir en la  pròpia forma de la naturalesa., però normalment apareix barrejada amb altres metalls o pedres . En canvi, les perles es fan servir més per elaborar arracades i pulseres. Pel que fa el corall, aquest  ja era utilitzat en l'Edat Mitjana per protegir al portador contra el mal d'ull. Aquesta pedra  té origen orgànic, apareix als mars i oceans formant bancs i esculls. Els colors  més habituals són el vermell i el rosa. Quant a les perles,hem de dir que  eren les joies  preferides de les  dones romanes. També tenen un origen orgànic,  però en aquest cas creat per una ostra.

Resultado de imagen de oro
or

Resultado de imagen de plata
plata
                         

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDUCACIÓ FÍSICA: Entrenament a casa en temps de Covid-19

LLENGUA ANGLESA: Eating habits

TECNOLOGIA: Les impressores 3D