NATURALS: La joieria




Introducció

Els alumnes de 3r d'ESO hem fet una activitat per a el treball de Crèdit de Síntesi, consistent en la joieria, el qual és el projecte d'escola d'enguany. En l'àrea de ciències, ens vam encarregar de buscar uns determinats minerals i buscar informació sobre ells; què són, com s'extreuen, quins països són els que més produeixen i quants, quin impacte tenen aquests mètodes d'extracció sobre el medi ambient i fer-ne un petit informe sobre aquestes conseqüències.
  • El diamant: és carboni pur cristal·litzat en e sistema cúbic. és el més dur de tots els cossos, generalent incolor; una de les més pruades de les pedres precioses i que posseeix una gran lluïsor un cop tallat. La majoria dels diamants naturals es formen en condicions de pressió i temperatura extremes, existents a profunditats de 140 Km a 190 Km en el mantell terrestre. és un mineral restringit geològicament. Tn sols s'en troben en les regions més antigues de l'escorça terrestre (en parts d'Àfrica, Canadà, Sibèria, Brasil).
  • S'extreu principalment amb el mètode de mina a cel obert. Aquest mètode és el més corrent, sobetot en zones com a Àfrica del Sud. Es du a terme extraient el sòl amb l'ajuda de grans màquines excavadores. quan la roca és massa dura, s'utilitzen explosius. Es va excavant en forma de cràter i creant rampesmper on pugen els camions que transporten els materials que s'han de tractar i els que són estèrils. 
  • L'impacte que tenen aquests mètodes d'extracció sobre el medi ambient són: canvis en la morfologia del terreny, contaminació de l'aire, contaminació de les aigüe superficials, contaminació da'igües subterrànies, danys en la flora i la fauna. Amb totes aquestes conseqüències, també es desforesten grans extensions de terra, pèrdues d'hàbitat de moltes formes de vida, així com pèrdues en la biodiversitat o l'alteració de cicles biogeoquímics, com l'aigua. Alguns poden causar també problemes respiratoris als humans i animals, i fins i tot pot pujar a l'atmosfera, i causar l'efecte hivernacle, contribuïnt al canvi climàtic i a les seves terribles conseqüències. Tot allò que esdevingui un canvi en el medi ambient serà molt perjudicial, ja que el canvi climàtic és el centre de gairebé tots els problemes al nostre planeta. Per evitar això, seria convenient extreure minerals només en cas necessari, en cmptes d sobreexplotar les mines, o utilitzar altres mètodes que no siguin perjuduicials, ja que el fet de que les altres spècies porin per problemes de mineria, poden evitar-se, en realitat tenen més facil soclució, només que es realitza principalment per la seva recompensa econòmica.
  • L'or: és un metall tou, brillant, groc, mal·leable, generalment es troba en estat pur i en forma de palletes, és a dir fragments. L'or pot tobar-se en rius. Algunes pedres dels rius contenen pepites d'or al seu interior. La força de l'aigua separa les pepites de la roca i les divideix en partícules minúscules que es dipositen en el fons del cause. Els principals països productors són Xina, Austràlia, Rússia, EEUU, Canadà i Perú. 
  • S'extreu per lixiviació in situ: aquest mètode, necessita una àmpia xarxa superficial de forats, molt a prop l'un de l'altre, també són necessaris productes químics,  que passen a través e poliductes, cosa que provoca pèrdua dels líquids tòxics que van a parar  a aígues freàtiques. també són necessàries bombes hidràuliques per neutralitzar els productes de lixiviació, cosa que moltes vegades no es del tot eficient. Altres alteracions són: la degradació de la quantitat d'aire, a causa de les partícules, l'alteració de la vegetació.
  • Totes aquestes tècniques per extreure aquests metalls preciosos, tenen un impacte midiambiental,  alguns dels quals són irreversibles. L'ixiviació es fa mitjançant cianur. L'ús de cianur facilita l'oxidació de l'or en la dissolució. El problema d'aquiest mètode és que el cianur és tòxic i va a parar a l'aigua. S'ha intentat remplazar el cianur per algun altre, però o no són rentables econòmicament o també són tòxics. En l'extracció per dragatge el material s'extreu mitjançant excavadores mecàniques, es deixa assecar i després es procesa. Les deixalles s'aboguen al riu, se profundeixen els aiguamols, deixant grans munts de deixalles, pels quals no es pot circular. En la extracció subterrània aquesta extracció, comporta la formació de grans buits sota la superfície de la terra i munts de terra, pedra i rebuig en la zona excavada. A part d'aquests problemes, hi ha d'altres més greus: retirada del sòl i vegetació, deforestació de zones senceres, gasos desfogadors, alteracions d'aigües freàtiques, fractura i inestabilitat o enfonsament de la terra.  
  • La turquesa: la pedra turquesa està pormada per potassi, fosfat d'alumini i coure. Es considerada com unes de les pedres precioses mes antigues del món. S'ha demostrat que s'utilitza com a amulet en algunes cultures 
  • S'exteu principalment a mà.
  • l'impacte que pot tenir aquest mètode d'extracció de la turquesa és nul, ja que la pedra turquesa s'extreu a mà i no repercuteix al medi ambient com altres mètodes com: boladura en massa, on es fan servir dinamites. Tall: consisteix en desprendre un gran bloc de pedra. Tall amb llaça tèrmica: és molt perjudicial pel medi ambient perquè fa un soroll excessiu.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EDUCACIÓ FÍSICA: Entrenament a casa en temps de Covid-19

LLENGUA ANGLESA: Eating habits

TECNOLOGIA: Les impressores 3D