MATEMÀTIQUES: Els castellers
ELS CASTELLERS
Dins el Crèdit de Síntesi de 3r, a l’àrea de matemàtiques es treballa els castells i els castellers. Aquests són Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del 2010. La nostra feina era buscar informació variada i mostrar-la en forma de gràfic estadístic.
Les colles castelleres estan formades per persones de tot els sexes, edats i de qualsevol procedència.
En el següent gràfic podem veure la proporció de sexes que estan participant en colles castelleres:
SEXE: En total, actualment hi ha més de 13.000 castellers arreu del món, dels quals un 53,0% són homes i un 47,0% són dones.
En podem extreure la conclusió que hi ha més homes que dones i creiem que és perquè els homes, normalment, tenen més força, que és necessària per aguantar l’estructura.
A part, com en la gran majoria de tradicions, en ser de procedència antiga, estava més destinat a homes que no pas a dones i per això encara perdura aquesta desigualtat. Tot i així, les dones cada cop s’incorporen amb més facilitat a aquestes colles castelleres i continuen guanyant terreny.
Aquesta tradició s’ha estès per tot el món com per exemple a la Xina (Xiquets de Hangzhou) o a Xile (Els Castellers de Lo Prado), països en els que s’han format colles castelleres.
A Catalunya (junt amb Catalunya Nord i amb les Illes Balears) hi ha 98 colles castelleres distribuïdes per totes les comarques. En el següent gràfic podrem veure la seva distribució:
Com hem pogut veure, a la província de Barcelona hi ha moltes més colles que a Lleida, Tarragona o Girona i hem arribat a la conclusió que és degut a la densitat de població.
En aquest gràfic hem vist que no importa d’on siguis, ja que els castells no entenen de nacionalitats. I per això també us mostrem la distribució de colles castelleres d’arreu del món:
Colla Castellera d'Edinburgh
Castellers de Sidney
Castellers d'Irlanda
Castellers of London
Castellers de Paris
Koales de Melbourne
Xiquets de l'Alster
Xiquets de Copenhagen
Xiquets de Hangzhou
Castellers de Montréal
Castellers de Lo Prado
Com hem dit abans, a les colles castelleres, hi ha gent de totes les edats. En el següent gràfic podrem veure la distribució per edats dels castellers:
Trobem que hi ha més persones del percentatge de les edats de 6 a 20 anys pel fet de que tenen més temps lliure per realitzar activitats i estan més en forma per fer qualsevol activitat física. De 20 a 40 anys no hi ha tanta gent com a l’anterior perquè ja es comença a treballar i no es té tant de temps per a un mateix. I per últim, majors de 40 anys, o ja no estan prou en forma, o no tenen temps per fer exercici.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada