CIÈNCIES NATURALS: La dieta mediterrània.

Des de 2010 la dieta mediterrània és considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una de les motivacions de la candidatura, presentada conjuntament per Espanya, Grècia, Itàlia i el Marroc, era protegir aquest saludable model alimentari enfront dels canvis socioculturals fruit de la globalització.

Origen

La dieta mediterrània va sorgir cap als anys '60 gràcies a l'estudi dels 7 països que va realitzar Ancel Keys diplomat en Ciències Polítiques i Econòmiques, biòleg i fisiòleg, va dedicar gran part de la seva vida a la investigació centrant-se sobretot en com influeix la dieta en el risc cardiovascular.
Així va sorgir l'estudi dels 7 països en el qual s'intentava relacionar el tipus de dieta que portaven els països participants (Itàlia, Holanda, Estats Units, Grècia, Japó, Iugoslòvia i Finlàndia) amb l'aparició de malalties cardiovasculars.

S'hi va veure que els països que consumien major quantitat de greixos saturats tenien major risc de patir
 aquestes malalties, mentre que la dieta portada als països de la mediterrània (Itàlia i Grècia) semblava tenir
 cert efecte protector.

En què consisteix?

La dieta mediterrània comporta una disminució del consum de carns i hidrats de carboni i un augment 
d'aliments vegetals i greixos monoinsaturats (greix saludable). També comporta activitat física cada dia 
ja que és tan important com menjar adequadament.
Els ingredients més recomanats són les verdures i els llegums, les fruites, els peixos, pebrots, les carns
 blanques, les pastes, arrossos i la fruita seca. També es recomana el consum moderat de vi. L'oli d'oliva
 és el producte principal de la dieta mediterrània.En el patró alimentari d'aquesta dieta escassegen productes
 com les carns vermelles, els dolços i els ous.

La dieta mediterrània té en compte les receptes típiques dels seus llocs, totes elaborades amb productes de 
temporada. 
També respecta les formes de cuinar tradicionals i altres factors culturals com l'hàbit dels menjars familiars.








Beneficis

  • Protecció contra la diabetis tipus 2: La dieta mediterrània és rica en fibra, demorant la digestió i prevenint grans canvis del sucre en la sang.
  • Prevé malalties del cor i atacs cardíacs: Pa refinat, menjar processat i carn vermella estan desaconsellats en la dieta mediterrània. Es recomana el consum d'aigua i alguna copa de vi en comptes de begudes ensucrades i licors forts, ja que el vi negre s'ha demostrat eficaç per a la prevenció de les malalties del cor i aturades cardíaques.
  • Millora de l'agilitat i dinamisme: Els nutrients guanyats amb la dieta mediterrània poden reduir el risc de la gent gran a desenvolupar debilitat muscular i altres signes de fragilitat prop d'un 70%.
  • Redueix el risc d'Alzhèimer: Els investigadors especulen que la dieta mediterrània pot millorar el colesterol i el nivell de sucre en sang, i en conjunt la salut dels vasos sanguinis (tots els factors que poden reduir el risc de la malaltia d'Alzhèimer o la demència senil).
  • Redueix a la meitat el risc de la malaltia de Parkinson: En una dieta que conté alts nivells d'antioxidants que prevenen que les cèl·lules experimentin un procés de deteriorament anomenat estrès oxidant. El risc de patir la malaltia de Parkinson es redueix pràcticament a la meitat.
  • Incrementa la longevitat: Quan hi ha una reducció del desenvolupament de les malalties del cor i el càncer, com és el cas de la dieta mediterrània, hi ha una reducció en un 20% de mort en qualsevol edat.

En quins països es presenta?
Els països que engloba la dieta mediterrània són aquells que tenen àrees de cultiu al voltant del 
mar Mediterrani com:
  • Grècia. 
  • Orient Pròxim.
  • Itàlia.
  • Els països balcànics.
  • Espanya.
  • Portugal.
  • França.
  • Grècia .
  • Malta..




































































Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CATALÀ: La dona de la meva vida

NATUS: Les dones cientifíques

EDUCACIÓ FÍSICA : El ball de bastons